Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki żytniej razowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 25 dkg
mąka pszenna 0,5 kg
mąka razowa 1 szklanka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
siemię lniane 0,5 szklanki
słonecznik łuskany 1 garść
woda letnia 3,5 szklanki
zakwas żytni 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki żytniej razowej

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki i zakwas.
Krok 1 - Chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki   żytniej razowej foto
2
Wszystkie sypkie składniki wymieszać, dodać wodę, zakwas i wyrobić ciasto.
Krok 2 - Chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki   żytniej razowej foto
3
Przełożyć do blaszki ,odstawić do wyrośnięcia na parę godzin w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki   żytniej razowej foto
4
Piec około 1 godziny i 10 min w180 stopni. .
Krok 4 - Chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki   żytniej razowej foto
5
Po wyjęciu można owinąć w ściereczkę
Krok 5 - Chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki   żytniej razowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.08.2015 17:31
nie ma jak domowe pieczywo
Justi2401 05.08.2015 14:33
Wspaniałe, domowe pieczywo :)
jasiek 05.08.2015 12:47
musi być zdrowy
bertpvd 05.08.2015 09:33
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak