Chleb pszenno-żytni na zakwasie z automatu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda ciepła

    330 mililitrów
  • mąka żytnia typ 720

    160 gramów
  • mąka pszenna typ 550

    440 gramów
  • zakwas żytni

    130 gramów
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier, następnie olej oraz zakwas. Pojemnik umieszczamy w maszynie i włączamy maszynę na wyrabianie, następnie wyłączamy maszynę i pozostawiamy aż wyrośnie ciasto u mnie trwało to około 2,5 godziny. Następnie włączmy maszynę na program 12 na czas pieczenia 60 minut z maksymalnie zarumienioną skórką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AgnieszkaG 14.05.2020 10:39
Swietny chlebek - mój pierwszy z zakwasu. Bardzo smaczny!!!! Będę robiła częściej. Dziękuję!
Doradca Smaku 18.05.2020 13:42
Super! Cieszę się, że przepis się sprawdził. Gratuluję wypieku :)
norweska20 22.04.2015 16:08
apetyczny wypiek
Iwusia 13.04.2015 23:30
smaczny chlebus
Ania321 13.04.2015 19:03
pyszny chlebek :)
molanka 13.04.2015 19:00
domowy chleb jest najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat