Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z automatu

5.0
(178)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 330 mililitrów
mąka żytnia typ 720 160 gramów
mąka pszenna typ 550 440 gramów
zakwas żytni 130 gramów
olej rzepakowy 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
cukier 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z automatu

Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier, następnie olej oraz zakwas. Pojemnik umieszczamy w maszynie i włączamy maszynę na wyrabianie, następnie wyłączamy maszynę i pozostawiamy aż wyrośnie ciasto u mnie trwało to około 2,5 godziny. Następnie włączmy maszynę na program 12 na czas pieczenia 60 minut z maksymalnie zarumienioną skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeryt1948 2 tygodnie temu
Zrobiłem chleb na zakwasie suchym dodałem drożdże Oetkera ciasto wyrosło w automacie pozostałe składniki jak w powyższym przepisie, chleb wyszedł dobry i smakował całej rodzinie.. Góra chleba nie dopieka się może mała podpowiedź co z tym zrobić. Józef
emeryt1948 3 tygodnie temu
Ja użyłem zakwasu suchego który zakupiłem na allegro i taki dodałem do chleba link który Pan podał tojest zakwas płynny to zupełnie inna sprawa.Ale już nie będę eksperymentował. Józef
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Bardzo mi przykro, że przepis się nie udał. Ale tak jak pisałem, w tym przepisie nie ma drożdży i chodzi o zakwas płynny. Jeśli korzysta się z zakwasu w proszku, to konieczne są drożdże. Proszę się nie poddawać i spróbować jeszcze raz!
emeryt1948 3 tygodnie temu
Czy aby w przepisie nie wkradł się błąd podane jest żeby dać 130 g zakwasu chleb wyszedł jak ciężki niski suchar Józef
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Czy na pewno przygotował Pan odpowiednio zakwas? Proporcje są właściwe.
[email protected] 3 tygodnie temu
Chleb się nie udał mimo dokładnego dodania składników ciasto nie wyrosło po 3 godz
emeryt 1948 3 tygodnie temu
Niestety ten przepis okazał się bublem, wszystkie składniki dałem do maszyny zgodnie z przepisem. Ciasto nie wyrosło po 2,5 godz chleb jest niski jeszcze go nie próbowałem, ciasto było zbyt gęste. Myślę że trzeba do tego przepisu dodać łyżeczkę drożdży instat. Józef
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
W przepisie z użyciem zakwasu nie trzeba drożdży - być może to właśnie zakwas był zły. Proszę spróbować np. tego: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-zakwas-zytni-na-chleb-z-maki-typ-720-220880
Ania 26.11.2023 10:34
Czy to program 750g czy 1kg ?
AgnieszkaG 14.05.2020 10:39
Swietny chlebek - mój pierwszy z zakwasu. Bardzo smaczny!!!! Będę robiła częściej. Dziękuję!
Doradca Smaku 18.05.2020 13:42
Super! Cieszę się, że przepis się sprawdził. Gratuluję wypieku :)
norweska20 22.04.2015 16:08
apetyczny wypiek
Iwusia 13.04.2015 23:30
smaczny chlebus
Ania321 13.04.2015 19:03
pyszny chlebek :)
molanka 13.04.2015 19:00
domowy chleb jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak