Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
mąka żytnia pełnoziarnista 400 gram
otręby pszenne 1 szklanka
zakwas żytni 1 szklanka
cukier 1 łyżka
sól 2 łyżki
woda letnia 4-5 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Do miski wsypujemy obie mąki,sól,cukier,wodę i zakwas i mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników.Ciasto przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin do wyrośnięcia(na noc).Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 16.06.2015 22:12
Fajny chlebuś.
Sroczka 16.06.2015 22:03
Pysznie ten chlebek wygląda.
2milutka 16.06.2015 22:02
Wspaniały chlebek
Beatris 16.06.2015 22:00
Wspaniały domowy chlebek:)
Aannkaa82 16.06.2015 21:48
Wyglada pysznie... szkoda że nie mam zakwasu :(
Katarzyna59 16.06.2015 21:47
pyszny chlebek
Renata9 16.06.2015 21:03
Pyszny, domowy chlebuś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak