Chleb pszenno- żytni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka żytnia

    250 g
  • woda

    500 ml
  • drożdże suche

    8 g
  • otręby żytnie

    70 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno- żytni foto
Najpierw waga idzie w ruch, odmierzamy przesianą mąkę pszenną i żytnią, .
Krok 2 - Chleb pszenno- żytni foto
Wsypujemy drożdże instant.
Krok 3 - Chleb pszenno- żytni foto
Dodajemy otręby żytnie. Wsypujemy sól i cukier.
Krok 4 - Chleb pszenno- żytni foto
Zalewamy ciepła wodą i miksujemy ( końcówka hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.
Krok 5 - Chleb pszenno- żytni foto
Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje mąką i przekładam ciasto, nacinam je nożem. Zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto przerosło formę, lekko skrapiam wodą i wkładam do pieca Piekę 45 minut w 190 stopniach, potem zmniejszam na 180 i piekę jeszcze 30 minut. Pyszny chlebuś wyszedł polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mami93 10.04.2016 10:52
Fajny przepis :)
SmakolykiJoanny 08.04.2016 19:45
Robiłam też na zakwasie ale hodowanie nie wychodzi mi bo zapominam :P
adelajda 08.04.2016 19:42
Domowe pieczywo najlepsze
Mama niejadka 08.04.2016 19:26
Super domowy chlebek
ilka01 08.04.2016 13:49
super chlebek
Wiktoria29 08.04.2016 13:36
lubię taki chleb mieszany, ale wolę wersje na zakwasie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat