Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chleb pszenno-żytni. Polecam!

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
mąka żytnia 180 gramów
woda letnia 200 mililitrów
mleko 100 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
siemię lniane 1 łyżka
prażone ziarna słonecznika 1 łyżka

Porada

Ja tak około 5-10 minut przed końcem czasu wyjmuję chleb z foremek i podpiekam go, aby skórka na około była chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

Wszystkie składniki wymieszać razem w dość dużej misce. Następnie przez około 10 minut wyrabiać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i włożyć do foremki (u mnie 3 mniejsze formy). Znów odstawić, aż ciasto wyrośnie.

Chleb wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni (u mnie 180 stopni z termoobiegiem).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak