Chleb pszenno - żytni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    400 ml
  • mąka pszenna

    500 g
  • mąka żytnia

    150 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto na gładką konsystencję, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 45 minut.
Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agataw1990 11.09.2012 17:12
piękny!
kate.500 10.06.2012 14:45
pycha
smakoszek 27.10.2011 08:12
pysznie wygląda
Juleczka20 06.09.2011 21:25
super
Faustyna 01.08.2011 10:24
Mmm pewnie jest bardzo chrupiący! Świetny przepis!
caroline1983 01.08.2011 09:51
uwielbiam taki chleb, jego smak i zapach nie mają sobie równych
Mysiunia 07.04.2011 17:21
ale bym zjadla taki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat