Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno orkiszowy Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 650 g typ 750
mąka orkiszowa 350 g
woda letnia 500 ml
drożdże świeże 75 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno orkiszowy Zewy


Do miski wrzucić drożdże, wlać wodę i dodać cukier, wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki wymieszane z solą i wymieszać, dodać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, podzielić na dwie części, kilka razy złożyć ciasto, uformować podłużne bochenki i każdy umieścić w koszykach rozrostowych obsypanych mąką.
Wierzch bochenków też oprószyć mąką.
Zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy bochenki wyrosną, przełożyć je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W piekarniku umieścić na dnie naczynie z wodą,wierzch chlebów spryskać wodą i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni.
Piec 30 minut a potem piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 06.12.2016 16:15
O tak, najlepszy :)
Renata9 05.12.2016 16:53
Taki domowy chlebuś jest najlepszy :-)
Beatris 05.12.2016 10:28
Wspaniały domowy chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak