Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    500 g
  • mąka orkiszowa

    typ 2000 300 g
  • mąka pszenna typ 650

    200 g
  • otręby owsiane

    2 łyżki
  • ziarna amarantusa

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, orkiszową oraz pszenną, dobrze wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Wsypać otręby owsiane, ziarna amarantusa, słonecznik łuskany, ponownie wymieszać.
Krok 3 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Wlać olej sezamowy, za każdym razem mieszając łyżką drewnianą.
Krok 4 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Wsypać cukier brązowy.
Krok 5 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Wsypać sól.
Krok 6 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Świeże drożdże rozdrobnić w palcach i dodać do całości.
Krok 7 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 8 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Dobrze wymieszać, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 9 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
Krok 10 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 11 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Wystudzić na kratce.
Krok 12 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 23.02.2016 00:16
pyszny,domowy chlebek,taki mi smakuje nawet z samym masłem
adelajda 07.02.2016 15:57
Pyszny domowy chlebek :)
agnieszka214 02.02.2016 16:56
Domowy chlebem jest zawsze dobry
fotoviderek 02.02.2016 12:16
Super chlebek :)
Futka 02.02.2016 11:52
Przepyszny chlebek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat