Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 15 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda letnia 350 ml
olej 4 łyżka
mąka pszenna 300 g typ 500
mąka kukurydziana 200 g
płatki pełnoziarniste 150 g żytnie

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy

Kroki postępowania

1
W większej misce wymieszać drożdże z cukrem aż będą płynne.
Wlać wodę, dodać sól i wymieszać.
Obie mąki i płatki wsypać do miski z drożdżami
Krok 1 - Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy foto
2
i wymieszać łyżką najlepiej drewnianą a potem dodać olej i wyrobić ciasto.
Krok 2 - Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy foto
3
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie znowu wyrobić
Krok 3 - Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy foto
4
i wyłożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i
Krok 4 - Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy foto
5
znowu zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Chleb piec najpierw przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni a potem przez 20 minut w 210 stopniach.
Krok 5 - Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy foto
6
Upieczony chleb wystudzić.
Krok 6 - Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.06.2015 07:12
chlebek wygląda wyśmienicie
ZEWA 15.06.2015 19:12
bardzo dziękuję :)
kloruś 13.06.2015 12:04
chętnie bym skosztowała! wygląda świetnie!
Katarzyna59 12.06.2015 22:15
fajny chlebek
Beatris 12.06.2015 21:49
Wspaniały domowy chlebek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak