Chleb pszenno-gryczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    1,5 szkl
  • mąka pełnoziarnista

    0,5 szkl ( gryczana)
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    2,5 dag
  • masło

    3 łyżki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • mleko

    250 ml
  • woda letnia

    150 ml
  • orzechy nerkowca

    3 łyżki ( posiekane)
  • słonecznik łuskany

    0,5 szkl
  • sezam

    do posypania
  • olej

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-gryczany  foto
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenno-gryczany  foto
Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.
Krok 3 - Chleb pszenno-gryczany  foto
Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.
Krok 4 - Chleb pszenno-gryczany  foto
Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik.

Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenno-gryczany  foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek.

Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.
Krok 6 - Chleb pszenno-gryczany  foto
Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.
Krok 7 - Chleb pszenno-gryczany  foto
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat