Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka pszenna pełnoziarnista
1,5 szkl -
mąka pełnoziarnista
0,5 szkl ( gryczana) -
cukier
1 łyżeczka -
drożdże
2,5 dag -
masło
3 łyżki -
sól
1,5 łyżeczki -
mleko
250 ml -
woda letnia
150 ml -
orzechy nerkowca
3 łyżki ( posiekane) -
słonecznik łuskany
0,5 szkl -
sezam
do posypania -
olej
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Chleb pszenno-gryczany
Kroki postępowania




Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.

Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.

Komentarze (0)