Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno grahamowy z ziarnami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki graham typ 1850 250 g
mąki pszennej typ 450 350 g
aktywnego zakwasu żytniego 1 szk
świeżych drożdży 5 g
cukru 1 łyżka
soli 1 łyżeczka
letniej wody 1 szk
mieszanki sałatkowej
orzeszki pinii
olej 6 łyżka
pestki dyni 1/2 szk
pestki słonecznika 1/2 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno grahamowy z ziarnami

Kroki postępowania

1
Przygotować miskę. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać. Wsypać do płynnych składników obie mąki, sól i ziarna i chwilę wyrabiać ciasto łyżka drewnianą. Potem ciasto wyjąć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 1 - Chleb pszenno grahamowy z ziarnami foto
2
Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem ponownie je wyrobić i przełożyć do większej formy podłużnej, zrobić dowolne wzorki ( u mnie widelcem ) i posypać delikatnie ziarnami.
Krok 2 - Chleb pszenno grahamowy z ziarnami foto
3
Blaszkę z ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenno grahamowy z ziarnami foto
4
Wyrośnięty chleb piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Krok 4 - Chleb pszenno grahamowy z ziarnami foto
5
Chleb na zakwasie spożywać dopiero jak będzie zimny.
Krok 5 - Chleb pszenno grahamowy z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 18.07.2013 18:44
graham bardzo lubię tylko gdzie kupić mąkę która jest w przepisie
idealme 18.07.2013 18:16
taki chlebek to samo zdrowie ;)
Megg 18.07.2013 17:43
smaczny taki chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak