Chleb pieczony w garnku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 750

    600 gram
  • otręby żytnie

    100 gram
  • drożdże suche

    7 gram
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki płaskie
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • woda letnia

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pieczony w garnku foto
W dość dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodać olej i wodę i łyżką wymieszać do połączenia składników. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na osiem godzin. Ja wstawiłam na noc.
Krok 2 - Chleb pieczony w garnku foto
. Ciasto w lodówce ładnie wyrośnie. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko zagnieść.
Krok 3 - Chleb pieczony w garnku foto
W zależności od tego jaki mamy kształt naczynia do pieczenia, uformować owalny lub okrągły bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Będzie wyrastało ok. godziny.
Krok 4 - Chleb pieczony w garnku foto
Piekarnik włączyć i wstawić garnek z przykrywką. Pusty garnek ogrzewać w temp.240 stopni ok. 40 minut.
Krok 5 - Chleb pieczony w garnku foto
Chleb przed włożeniem do garnka można naciąć w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem.
Krok 6 - Chleb pieczony w garnku foto
Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika, włożyć chleb, przykryć i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec 35 min.
Krok 7 - Chleb pieczony w garnku foto
Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiec do zrumienienia ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę, kroić po całkowitym wystygnięciu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 25.08.2017 10:14
Ale ma piękną skórkę : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat