Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pieczony w garnku

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 750 600 gram
otręby żytnie 100 gram
drożdże suche 7 gram
cukier 1 płaska łyżeczka
sól 2 łyżeczki płaskie
olej rzepakowy 1 łyżka
woda letnia 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pieczony w garnku

Kroki postępowania

1
W dość dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodać olej i wodę i łyżką wymieszać do połączenia składników. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na osiem godzin. Ja wstawiłam na noc.
Krok 1 - Chleb pieczony w garnku foto
2
. Ciasto w lodówce ładnie wyrośnie. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko zagnieść.
Krok 2 - Chleb pieczony w garnku foto
3
W zależności od tego jaki mamy kształt naczynia do pieczenia, uformować owalny lub okrągły bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Będzie wyrastało ok. godziny.
Krok 3 - Chleb pieczony w garnku foto
4
Piekarnik włączyć i wstawić garnek z przykrywką. Pusty garnek ogrzewać w temp.240 stopni ok. 40 minut.
Krok 4 - Chleb pieczony w garnku foto
5
Chleb przed włożeniem do garnka można naciąć w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem.
Krok 5 - Chleb pieczony w garnku foto
6
Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika, włożyć chleb, przykryć i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec 35 min.
Krok 6 - Chleb pieczony w garnku foto
7
Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiec do zrumienienia ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę, kroić po całkowitym wystygnięciu.
Krok 7 - Chleb pieczony w garnku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 25.08.2017 10:14
Ale ma piękną skórkę : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak