Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pieczony dodatkiem czerstwego chleba

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb czerstwy 200-250 g
woda letnia 1 niepełna szklanka
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżeczka
mąka 450 g
otręby pszenne garść
otręby owsiane garść
olej 2 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki

Porada

Do chleba dałam mąkę mieszaną: połowę pszennej 650,resztę po równo żytniej i pełnoziarnistej pszennej.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pieczony dodatkiem czerstwego chleba

Często zostaje nam czerstwy chleb, zamiast go wyrzucać można go wykorzystać do wypieku świeżego.

Chleb pokroić na kromki i zalać letnią wodą, aby namókł ,drożdże wymieszać z cukrem ,odrobiną mąki i wody i odstawić do wyrośnięcia.
Nasiąknięty chleb zmiksować blenderem,do miski wsypać mąkę dodać chleb,drożdże,sól.
Zamiesić ciasto, pod koniec dodać olej.(Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolać jeszcze letniej wody). Ja ciasto podzieliłam na dwie części,do jednej dodałam garść słonecznika, do drugiej pestki dyni i chwilę zagniotłam ,aby się wymieszało.Można dodać ziarna do całości. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, należy je odpowietrzyć i przełożyć do foremek(u mnie dwie małe keksówki). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 50*C na 10-15 min.,gdy wyrośnie podkręcić temperaturę do 180*C i piec aż się zrumieni (ok.40 min)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 09.12.2016 21:42
Pyszny, domowy chlebuś
edytazaw89@wp 09.12.2016 16:12
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak