Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami i żurawiną (na drożdżach)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 250 ml
drożdże świeże 25 g
mąka żytnia 200 g
mąka owsiana 100 g
mąka pszenna 100 g
mąka jęczmienna 100 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
syrop klonowy 2 łyżki
miód 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
rodzynki 100 g
żurawina suszona 50 g
daktyle 30 g

Porada

Mąkę jęczmienną w łatwy sposób możecie otrzymać po drobnym zmieleniu płatków jęczmiennych.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami i żurawiną (na drożdżach)

Przygotowujemy 2 małe keksówki (lub jedną dużą keksówkę lub inną formę do wypieku chleba). Formy smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy mąką, otrębami lub mielonym lnem. W większej miseczce mieszamy drożdże z wodą i łyżeczką cukru. Odstawiamy rozczyn na 10 min. Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy z przyprawą korzenna oraz z solą do miski.

Gdy drożdże się spienią, dodajemy 1/2 ilości mąki i mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.

Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, miód, syrop klonowy, żurawinę, rodzynki, pokrojone drobniej daktyle i zaczynamy wyrabiać ciasto (ok 5-10 min), aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 keksówek i równamy wierzch. Formy przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.

Wyrośnięty chleb możemy przed pieczeniem posypać 1 łyżka sezamu. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30-40 min, aż skórka chleba będzie złota. Upieczony chleb studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 26.11.2015 21:39
fajny chętnie bym spróbowała
jola91 26.11.2015 21:12
Wygląda świetnie ;) Zamawiam kromeczkę na śniadanie ;)
Ada-Gaba 26.11.2015 20:25
Wspaniały chleb
ilka01 26.11.2015 19:34
pychota :)
joannaa24 26.11.2015 19:11
Super przepis ;)
agataw1990 26.11.2015 18:32
Bardzo udany wypiek:)
Ola1984 26.11.2015 17:59
Wspaniale wygląda :) Idealny na śniadanie na słodko.
cukiereczek 26.11.2015 17:43
Wspaniały chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak