Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy z czarnuszką

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn tang zhong

mąka pszenna typ 650 60 g
woda 300 g

ciasto właściwe

drożdże świeże 20 g
cukier 15 g
mleko 110 g
oliwa 50 g
Czarnuszka nasiona Prymat 25 g
mąka orkiszowa 540g typ630
sól 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy z czarnuszką

Zaczyn:
Mąkę rozmieszać z wodą, postawić na gazie i gotować aż zgęstnieje (jak budyń). Odstawić do wystudzenia.

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Dodać oliwę. Do misy wsypać czarnuszkę, mąkę i sól, zamieszać. Dodać zaczyn tang zhong i rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, uformować bochenek i przełożyć do dużej keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 07.09.2014 18:30
fajny przepis
Mniam 07.09.2014 12:44
Takiego przepisu na chleb jeszcze nie widziałam. Ciekawy ten zaczyn. Jak się zmobilizuję to upiekę taki :)
bhb8 07.09.2014 00:21
przydatny przepis :)
anemon 06.09.2014 22:21
Muszę zrobić zapas mąki orkiszowej, bo bardzo podoba mi się Twój chleb.
Kolorowa 06.09.2014 21:52
lubię taki chleb
adelajda 06.09.2014 20:44
Poproszę o dwie kromeczki na jutro :))
Sroczka 06.09.2014 18:57
Pyszny domowy chlebek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak