Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy na drożdżach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 500 gram
drożdże świeże 30 gram
serwatka 250 gram
oliwa 4 łyżki
sól 1 łyzeczka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Jeśli nie macie serwatki można zastąpić ją zwykłą wodą Opcjonalnie można do ciasta dodać trochę suszonych ziół np. roztarty rozmaryn albo bazylię czy tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy na drożdżach

Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż zaczną pracować.
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewamy serwatkę
Zagniatamy dość zwarte ciasto, które odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie.
Z ciasta formujemy bochenek lub przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.02.2016 06:12
dobry chlebek
Czarnula666 07.02.2016 12:57
Robie podobny, polecam! :)
Wiktoria29 05.02.2016 21:15
zgadzam się z Tobą
Ola1984 05.02.2016 18:51
Bardzo smakowicie wygląda :)
iziona 05.02.2016 15:59
Domowe pieczywo jest najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak