Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Chleb orkiszowy

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa
1/2 kg
drożdże świeże
30 g
miód płynny
1 łyżeczka
woda letnia
2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczka
Sklep Prymat
siemię lniane
20 g
słonecznik łuskany
50 g
sezam
20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy

Drożdże rozmieszać z miodem i 2 łyżkami wody. W misce wymieszać mąkę z solą i ziarnami, dodać drożdże i wodę. Wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie przełożyć do keksówki i odstawić na kolejne 10 min. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Wstawić chleb, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Kroić dopiero jak całkiem wystygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

franeklew
franeklew 25.04.2017 19:52
Bardzo smaczny chleb. Do ziaren slonecznika, lnu i sezamu dodalem jeszcze 20 gr ziaren Dyni. Wyszlo doskonale.
Alex_M 06.01.2016 14:07
jaki jest typ mąki orkiszowej?
jagoda5913 04.01.2016 00:31
świetny wary wypróbowania
sliwka 03.01.2016 21:17
Pyszny, tez taki piekę;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak