Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sól kamienna
1 łyżka -
zakwas
500 ml -
pestki dyni
do woli -
pestki słonecznika
do woli -
siemię lniane
do woli -
ziarno sezamowe
do woli -
kminek
do woli -
Czarnuszka nasiona Prymat
do woli -
woda letnia
1 (przegotowana) -
mąka orkiszowa
500 razowa -
mąka żytnia
750 razowa
Sposób przygotowania
Do miski najlepiej drewnianej wsypujemy kolejno: mąkę orkiszową, żytnią, pestki, sól. Dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy wodę i zagniatamy, musimy dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe, tak by było dużo powietrza. Wyrabiamy ręcznie przez około 10-15 minut. Odstawiamy pod ściereczką co najmniej na godzinę, ja jednak odstawiłam na całą noc. Wyrośnięte ciasto przekładamy do 2 form keksowych do 2/3 wysokości i znowu odstawiamy aż ciasto wypełni formy po brzegi. Ta faza może potrwać nawet 2-3 godziny. Nagrzewamy piekarnik góra - dół do 240 C i pieczemy przez 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy i nie kroimy. Najlepiej jest dopiero na następny dzień zajadać chlebek, gdy mamy pewność, że jest całkowicie wystudzony. Smacznego!
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się