Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie
Do miski najlepiej drewnianej wsypujemy kolejno: mąkę orkiszową, żytnią, pestki, sól. Dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy wodę i zagniatamy, musimy dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe, tak by było dużo powietrza. Wyrabiamy ręcznie przez około 10-15 minut. Odstawiamy pod ściereczką co najmniej na godzinę, ja jednak odstawiłam na całą noc. Wyrośnięte ciasto przekładamy do 2 form keksowych do 2/3 wysokości i znowu odstawiamy aż ciasto wypełni formy po brzegi. Ta faza może potrwać nawet 2-3 godziny. Nagrzewamy piekarnik góra - dół do 240 C i pieczemy przez 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy i nie kroimy. Najlepiej jest dopiero na następny dzień zajadać chlebek, gdy mamy pewność, że jest całkowicie wystudzony. Smacznego!