Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól kamienna

    1 łyżka
  • zakwas

    500 ml
  • pestki dyni

    do woli
  • pestki słonecznika

    do woli
  • siemię lniane

    do woli
  • ziarno sezamowe

    do woli
  • kminek

    do woli
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do woli
  • woda letnia

    1 (przegotowana)
  • mąka orkiszowa

    500 razowa
  • mąka żytnia

    750 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kilka dni wcześniej musimy przygotować zakwas: do 0,5 l przegotowanej ostudzonej wody wsypuje około 6 łyżek mąki żytniej i odstawiam pod ściereczką w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać musimy, po około 5 dniach zakwas jest gotowy.

Do miski najlepiej drewnianej wsypujemy kolejno: mąkę orkiszową, żytnią, pestki, sól. Dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy wodę i zagniatamy, musimy dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe, tak by było dużo powietrza. Wyrabiamy ręcznie przez około 10-15 minut. Odstawiamy pod ściereczką co najmniej na godzinę, ja jednak odstawiłam na całą noc. Wyrośnięte ciasto przekładamy do 2 form keksowych do 2/3 wysokości i znowu odstawiamy aż ciasto wypełni formy po brzegi. Ta faza może potrwać nawet 2-3 godziny. Nagrzewamy piekarnik góra - dół do 240 C i pieczemy przez 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy i nie kroimy. Najlepiej jest dopiero na następny dzień zajadać chlebek, gdy mamy pewność, że jest całkowicie wystudzony. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andzia1977 08.07.2012 21:27
lubię domowy chlebek
jasiek 03.06.2012 22:45
dobry chleb
mufinka79 10.05.2012 15:32
Polecam, wychodzi bardzo dobry, przepis sprawdzony i piekę go co 2-3 tygodnie :)
cris04 07.05.2012 17:09
Bardzo lubię chlebki orkiszowe z ziarnami! Ten wygląda interesująco.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat