Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowo-ziemniaczany z orzechami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
mąka orkiszowa 500 g (jasna)
woda ciepła 200 ml
orzechy 150 g
drożdże świeże 30 g
sól 15 g
kolendra mielona 1 łyżeczka
jajko 1

Porada

Do chleba użyłam orzechy włoskie i laskowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo-ziemniaczany z orzechami

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odparowujemy, lekko studzimy i obieramy. W 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, przykrywamy je, pozostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż zaczną pracować.

2. Grubo siekamy orzechy, rumienimy je lekko na suchej patelni. Mąkę mieszamy w misce z solą, kolendrą i orzechami.

3. Ciepłe ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy do mąki wraz z jajkiem, drożdżami i resztą wody. Zagniatamy, aby powstało zwięzłe ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, potem dzielimy na pół i z każdej części formujemy podłużny bochenek.

4. Oba bochenki układamy na blasze wzściełanej pergaminem, przykrywamy, czekamy jeszcze godzinę, aby ponownie wyrosły. Moje wyrosły, ale w szerz, nie zmieniło to jednak ich smaku.

5. Pieczemy 30 minut w 200 st. C (wnętrze piekarnika warto przed włożeniem chlebków sprykać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 06.10.2015 11:10
Rewelacyjny chlebuś :-)
Futka 06.10.2015 10:33
Świetny i smakowity pomysł na śniadanie :)
Maridka19 06.10.2015 09:22
Pyszny domowy chlebek :)
2milutka 06.10.2015 08:14
cudowny wypiek
justynkag 06.10.2015 07:18
Brzmi naprawdę ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak