Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo-ziemniaczany z orzechami
2. Grubo siekamy orzechy, rumienimy je lekko na suchej patelni. Mąkę mieszamy w misce z solą, kolendrą i orzechami.
3. Ciepłe ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy do mąki wraz z jajkiem, drożdżami i resztą wody. Zagniatamy, aby powstało zwięzłe ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, potem dzielimy na pół i z każdej części formujemy podłużny bochenek.
4. Oba bochenki układamy na blasze wzściełanej pergaminem, przykrywamy, czekamy jeszcze godzinę, aby ponownie wyrosły. Moje wyrosły, ale w szerz, nie zmieniło to jednak ich smaku.
5. Pieczemy 30 minut w 200 st. C (wnętrze piekarnika warto przed włożeniem chlebków sprykać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą).