Chleb oliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas pszenny

    30 g
  • woda

    180 g
  • mąka pszenna razowa

    90 g
  • woda

    360 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • oliwki czarne

    200 g
  • mąka chlebowa

    150 pszenna
  • mąka chlebowa

    630 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na płynny zaczyn (zakwas, mąka i woda) mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.

Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek.

Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie.

Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.

Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Bochenki włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Bochenek powinien wyrastać w lodówce 12-18 godzin, ewentualnie można go zostawić do wyrastania na blacie na 3 godziny.

Chleb układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Pieczemy go przez około 30- 35 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, a następnie bez pary, zmniejszając temperaturę do 220 stopni.

Chleb studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.01.2015 10:28
Nic, tylko zajadać.
Klausia 04.11.2013 17:40
super chleb, na pewno wykorzystam przepis :)
IwonaDD 17.10.2013 15:49
rewelacja!!!!!
ssylwiaa 17.10.2013 15:29
ooo coś dla mnie ;)
Olga_SK 17.10.2013 12:25
Oj musi być smakowity :)
joanna30 17.10.2013 12:25
Mniam, nie ma to jak domowy chlebek :)
V_kuchareczka 17.10.2013 12:13
pyszny chlebek
ana1 17.10.2013 10:36
wspaniały chlebek
bietka 17.10.2013 10:36
bardzo fajny przepis, to musi być pyszny chlebek :)
adelajda 17.10.2013 10:23
lubię takie pieczywo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat