Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z zaparką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zakwas

zakwas żytni 50 gram
mąka żytnia typ 720 70 gram
woda 70 ml

Zaparka

mąka pszenna 70 gram
siemię lniane 1 łyżka
gorąca woda 150 ml

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 750 300 gram
dżem jabłkowy 1 łyżeczka czubata
miód 1 łyżeczka płaska
sól 9 gram
woda letnia 90 ml
drożdże świeże 7 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z zaparką

Kroki postępowania

1
Składniki zakwasu włożyć do miski, wymieszać i zostawić na 10 - 12 godzin przykryte ściereczką. Najlepiej przygotować zakwas wieczorem i zostawić na całą noc.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
2
Odmierzoną mąkę wymieszać z lnem. Zalać gorącą wodą, wymieszać i też zostawić pod przykryciem na całą noc.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
3
Rano do większej miski włożyć zakwas i zaparkę. W szklance wymieszać dżem, miód, drożdże ( większa szczypta) i wodę. Dodać do zakwasu z zaparką i dobrze wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z solą i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
6
U mnie ciasto rosło 2.5 godziny.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
7
Wyłożyć ciasto z miski i odgazowując złożyć od zewnątrz do środka. Z powrotem przenieść do miski niech trochę podrośnie.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
8
Uformować chlebek i złożeniem do góry włożyć do koszyczka oprószonego mąką. Jeżeli nie mamy koszyczka to można wykorzystać naczynie żaroodporne wyłożone lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Krok 6 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
9
Zabezpieczyć folią przed wysychaniem i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 7 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
10
Dużą blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i zdecydowanym ruchem ale delikatnie wyrzucić chleb z koszyczka. Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć.
Krok 8 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto
11
Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.
Krok 9 - Chleb na zakwasie z zaparką       foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 22.08.2015 19:42
domowe pieczywo jest najlepsze :)
Janina 22.08.2015 16:10
Świetny domowy chlebek;)
ben-ka 22.08.2015 08:35
Jaki apetyczny ten chlebek......
Babeczka35 22.08.2015 07:45
Super chlebek:)
Futka 22.08.2015 00:05
Przepyszny chlebek domowy :)
Renata9 21.08.2015 21:46
Smaczny, domowy chlebuś :-)
Ewa Wojtaszko 21.08.2015 21:34
uwielbiam domowe pieczywo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak