Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na sodzie jabłkowo - rodzynkowy Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g typ 500
sól 1/2 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1/4 łyżeczka
maślanka 200 ml
jabłko 1 szt małe
rodzynki 1/3 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na sodzie jabłkowo - rodzynkowy Zewy


Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić.
Jabłko po obraniu pokroić w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i przygotować blachę do pieczenia wykładając ją papierem do pieczenia i dodatkowo posypując mąką.
W misce wymieszać suche składniki i mieszając drewnianą łyżką dodawać maślankę.
Potem zagnieść szybko ciasto, dodać rodzynki i jabłka, znów zagnieść ( ciasto się lepi ), uformować okrągły bochenek i położyć go na blasze.
Oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem na krzyż.
Blachę z ciastem od razu wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Podawać na przykład z masłem i dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.03.2016 10:27
fajny chlebek
sylwia_sl 01.03.2016 22:37
prezentuje się rewelacyjnie
dollce 01.03.2016 21:31
super propozycja
Wiktoria29 01.03.2016 19:42
wygląda fajnie
ZEWA 01.03.2016 10:22
Dziękuję, to taki typowo śniadaniowy chlebek.
Babeczka35 01.03.2016 10:04
Super przepis:)
dom-agi 01.03.2016 09:48
Wygląda kusząco!
gosia56 01.03.2016 09:44
super to raczej taka babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak