Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb na piwie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 800 gram
zakwas żytni 350 gram
piwo ciemne 650 mililitrów
sól 2 łyżeczki
otręby pszenne 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb na piwie

Do miski przesypujemy mąkę, do której dodajemy sól,zakwas i piwo. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Następnego dnia ciasto przekładamy do 2 keksówek 9x23cm, wierzch smarujemy olejem i ponownie odstawiamy na 2-3 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 220 stopniach przez 45-50 minut pamiętając, aby w piekarniku ustawić też naczynie żaroodporne z wodą aby wytworzyła się para.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 24.02.2016 17:42
Domowe pieczywo najlepsze :)
kd045 24.02.2016 17:30
Pysznosci ;)
mirosława4 24.02.2016 17:18
pyszny taki domowy
Ania321 24.02.2016 16:19
Ciekawy przepis :)
Ifa 24.02.2016 15:43
Oo takiego jeszcze nie piekłam, fajny pomysł :-)
Malinka 24.02.2016 15:05
Świetny chlebek :)
ilka01 24.02.2016 13:51
takiego jeszcze ni piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak