Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na piwie

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

cukier 1 łyżeczka
drożdże 25 g
woda 0,5 szklanki
mąka pszenna

Reszta

piwo 1 szklanka jasne
oliwa 4 lyzki
mąka pszenna 720 g
sól 12 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na piwie

Kroki postępowania

1
Do pojemnika wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i piwo.
Krok 1 - Chleb na piwie foto
2

W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Krok 2 - Chleb na piwie foto
3

Wlać zaczyn do pojemnika. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).
Krok 3 - Chleb na piwie foto
4

Następnie wyjąć na stolnicę, uformować bochenek,
Krok 4 - Chleb na piwie foto
5
ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb na piwie foto
6
Gdy bochenek wyrośnie, naciąć dowolnie.
Krok 6 - Chleb na piwie foto
7

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić w kromki
Krok 7 - Chleb na piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 17.05.2014 19:17
pysznie wygląda
Aleksandra/Olcia 17.05.2014 17:56
apetyczne pieczywko
Czyki 17.05.2014 17:52
Alex Ty specjalistko nasza od pieczenia chlebka:)Cudowny i pachnący jak zawsze;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak