Chleb na liściach chrzanu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • woda ciepła

    500 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1,5 łyzki
  • pestki słonecznika

    50 g
  • pestki dyni

    35 g
  • siemię lniane

    30 g + do posypania
  • chrzan

    4 duże liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb na liściach chrzanu foto
4 spore liście chrzanu należy opłukać, osuszyć i ostrym nożem wyciąć całą zgrubiałą łodygę.
Dwie blaszki 22/9 cm wysmarować tłuszczem, spód i boki wyłożyć liśćmi chrzanu.


Krok 2 - Chleb na liściach chrzanu foto
Pokruszone drożdże posypać cukrem, rozetrzeć, dolać ciepłą wodę, sól, mąkę, wymieszać.
Na koniec wsypać pestki słonecznika, dyni i siemię lniane, znów wymieszać.

Ciasto przełożyć do blaszek, przykryć do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb na liściach chrzanu foto
Wierzch posypać siemieniem lnianym.
Piec w 185 C około 50 minut ( góra i dół ).Lekko przestudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 23.06.2017 15:04
Świetny chleb :)
gosia56 22.06.2017 08:57
ciekawy pomysł z tymi liśćmi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat