Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na kefirze ze słonecznikiem i makiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
kefir 380 gram
drożdże 30 gram
sól łyżeczka
cukier łyżeczka
słonecznik 3 łyżki
mak 2 łyżki
kminek łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na kefirze ze słonecznikiem i makiem

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kefir (musi mieć temperaturę pokojową), ziarna oraz rozpuszczone drożdże. Mieszamy składniki, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy.

Odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosło.

Następnie z ciasta formujemy okrągły bochenek, układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Chlebek przykrywamy i czekamy aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chleb jajkiem i posypujemy słonecznikiem i makiem.

Pieczemy ok. 50minut.

Smacznego :)

Prawda, że pyszny?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.05.2013 22:12
Piekę podobny chlebek - też na kefirze, ale na suszonych drożdżach i mące żytniej i orkiszowej pełnoziarnistej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak