Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 150 gram
mąka chlebowa 350 gram
woda 300 ml
drożdże suche 6 gram
zakwas żytni 150 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie

Do wysokiej miski przesiać 350g mąki pszennej chlebowej typ 750 oraz 150 g mąki żytniej typ 2000, aby ciasto było ładnie puszyste. Następnie dodać resztę składników: drożdże, zakwas, 1 łyż. cukru i 1 łyż soli. zalać ok. 300ml wody - może być ok. 270 żeby ciasto się bardzo nie kleiło (przegotowanej wystudzonej)- nie bezpośrednio z kranu. i wymieszać. Ciasto ugniatać ok. 15-20 min. aż będzie sprężyste i nie będzie przyklejało się do dłoni. Przykryć miskę zwilżoną szmatką i odstawić na 1-1,5h.

Po tym czasie uderzyć w ciasto ok. 5-8 razy aby się odgazowało i uformować bochenek. Uformowany bochenek wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, lub do foremki wysmarowanej olejem, znów przykryć szmatką i odczekać 1-1,5h do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika ciasto naciąć ostrym nożem według uznania i oprószyć delikatnie mąką. Piec w 230 stopniach ok.10 min. a potem w 200 stopniach ok 25-30 minut aż do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 17.06.2017 07:30
Ależ ten chlebek smakowicie wygląda
CAROLL1989 13.09.2014 12:13
Dziękuję za miłe słowa :)
Pyszota 05.09.2014 14:49
super przepis
kloruś 05.09.2014 12:41
wygląda apetycznie, chętnie bym spróbowała :)
marcia7 05.09.2014 12:05
przepyszny chlebuś
Sroczka 05.09.2014 11:28
Ależ ten chlebek smakowicie wygląda.
Beatris 05.09.2014 11:22
Pyszny domowy chlebek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak