Przepis i sposób przygotowania na: Chleb marchewkowy.
1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
2. Składniki wrzucamy do maszyny w kolejności podanej powyżej.
3. Maszynę włączamy na tryb pieczenia białego chleba - u mnie trwa 3h.
TRADYCYJNA METODA
1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
2. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy cukier oraz suche drożdże - odstawiamy na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. (Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić zaczyn ze świeżych drożdży!)
3. Do miski wrzucamy startą marchew, jajko, drożdże, oliwę.
4. Dodajemy mąkę oraz sól.
5. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 35-40 minut.
6. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto - tym razem na gładką masę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia - do czasu, aż podwoi swą objętość.
7. Z ciasta formujemy pożądany kształt i pozwalamy mu jeszcze kilka minut odpocząć :)
8. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.