Przepis i sposób przygotowania na: Chleb lniany - pszenny Zewy
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem oraz siemieniem w misce.
Wodę wymieszać z olejem i mieszając suche składniki wlewać wodę.
Mieszać drewnianą łyżką a potem gdy składniki się połączą wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem koszt do rozrostu obsypać mąką i włożyć do niego ciasto wcześniej przez chwilkę ponownie wyrobionego aby cisto odgazować.
Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie położyć na nie przycięty papier do pieczenia a potem położyć kratkę z wyposażenia piekarnika i odwrócić tak aby kosz znalazł się na górze.
Delikatnie zdjąć kosz i wstawić kratkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut ( na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą ).
Po upływie 30 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.