Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb kukurydziany

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka kukurydziana 2/3 szklanki
sól 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 2% 2/3 szklanki
jogurt naturalny 180 gram
cukier 1,5 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb kukurydziany

- Rozdzielamy żółtka od białek oraz rozpuszczamy masło w rondelku. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
- W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, kurkumę oraz cukier. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy całość. Wystudzone masło dodajemy do miski ciągle miksując. Wlewamy mleko oraz dodajemy jogurt i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy
- Ubite białka dodajemy do masy łyżka po łyżce, delikatnie łącząc w całość. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę do formy i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Przez ostatnie 25 minut pieczenia można dać na termo obieg i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni

Chlebek świetnie smakuje z białym serkiem lub pastą pomidorową. Równie dobrze smakuje na słodko z dżemem lub serkiem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak