Przepis i sposób przygotowania na: Chleb korzenny
Wszystkie ziarna (słonecznik, orzechy, itp) zmieszać razem i odłożyć z nich 2 łyżki. Resztę dodać do ciasta razem z przyprawami i zagniatać kolejne 10 minut.
W międzyczasie (a najlepiej na samym początku) przygotujmy sobie foremkę, tzn. nasmarujmy ją olejem i wysypmy otrębami. A jak skończymy zagniatać ciasto to włóżmy je do naszej foremki. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy odłożonym ziarnem. Wgniećmy lekko w ciasto, tak żeby się trzymało i zostawmy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i jak już przyjdzie pora to wstawiamy chlebek. Po 40 minutach wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy chleba. Niech tam sobie stoi, aż piekarnik się ochłodzi i chlebek wystygnie. Wtedy wyjmujemy go z piekarnika i foremki.