Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 18 łyżek
woda letnia 18 łyżek
miód 2 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
kasza gryczana 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie

Kroki postępowania

1
Do chleba potrzebujemy 18 łyżek żytniego zakwasu. Jeśli nie posiadamy gotowego zakwasu musimy przystąpić do jego produkcji. Trwa to 8 dni. W niewielkim pojemniku (ja użyłem wiaderka po serniku twarogowym) mieszam 2 łyżki mąki żytnie typ 2000 z 2 łyżkami letniej, przefiltrowanej wody. Odstawiam w pokoju na 24 h i następnego dnia ponownie dodaję po 2 łyżki mąki żytniej i wody. I tak w sumie przez 8 dni. Po 8 dniach mamy gotowy zakwas.
Krok 1 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
2
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
3
Zakwas przekładamy do miseczki (warto zostawić sobie 1 łyżkę zakwasu, który będzie zaczątkiem kolejnego chleba). Kasze gryczaną dokładnie osuszamy i ciepłą dodajemy do zakwasu. Wsypujemy 2 łyżki mąki żytniej oraz wlewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
4
Miód jeśli mamy scukrzony poddajemy kąpieli wodnej.
Krok 4 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
5
Płynny dodajemy do całości.Wtedy dosypujemy też pestki.
Krok 5 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
6
Ponownie mieszamy.
Krok 6 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
7
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki wypełniając około 2/3 naczynia.
Krok 7 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
8
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
Krok 8 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
9
Po tym czasie wstawiamy do letniego, wyłączonego piekarnika. Czekamy jeszcze około 1 godziny i dopiero wtedy włączamy piekarnika.
Krok 9 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
10
Pieczemy w 170°C przez 70 minut. Po spieczeniu smaruję skórkę olejem.
Krok 10 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto
11
Upieczony chleb ważył około 700g i miał wysokość 5cm. Smacznego.
Krok 11 - Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 01.02.2013 15:43
pysznie wygląda ten chlebek
ewelinapac 01.02.2013 06:29
świetny ten chlebek
aginaa 30.01.2013 21:05
pyszny chlebek
MAR3STA 30.01.2013 19:15
muszę wreszcie zacząć piec takie pyszne chlebki
Poison1988 30.01.2013 12:49
świetny i bardzo szczegółowy przepis :) muszę tez w końcu upiec chlebek :)
IZABELA29 30.01.2013 09:38
pyszny chlebuś ,a zakwas znów muszę zacząć robić
fotoviderek 30.01.2013 09:22
Pyszny chlebek. Trzeba go spróbować :)
Silver Teaspoon 30.01.2013 07:38
pysznie
Pyszota 30.01.2013 00:13
Piękna skórka !
jasiek 29.01.2013 23:50
idealny
stokrotka 29.01.2013 23:50
smakowitości
Adamorek 29.01.2013 22:55
taki chleb to niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak