Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb firmowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
woda 180 ml
zakwas żytni 90 gram
sól 2 łyżki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb firmowy

Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski. Ciasto raczej się nie nadaje do ręcznego wyrabiania, koszmarnie się klei. Dobrze więc będzie jeżeli użyjecie do tego miksera. Mikserem to będzie jakieś 7-10 minut wyrabiania. Wyrobione ciasto przekładamy (najlepiej mokrymi dłońmi) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin (lub dłużej - w zależności od temperatury otoczenia). Aż wypełni formę.
Robiłem ten chleb już wiele razy i czas wyrastania był bardzo różny. Im cieplej i mniej przeciągów tym szybciej. Ale minimalny czas to 12 godzin. Chociaż zdarzało się (przy niższych temperaturach lub przeciągach), że musiałem i ok. 24 godziny poczekać aż ciasto wyrośnie.
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce.

A podstawową zaletą tego chleba jest to, że właściwie pasują do niego wszystkie dodatki, co sobie wymyślicie. Zamieszczam również kilka zdjęć przedstawiających różne warianty smakowe.
Jeśli byście chcieli dodać jakieś ziarna to robimy to pod koniec wyrabiania ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 02.09.2014 10:54
domowy chlebek najlepszy
wyattearp 01.09.2014 19:34
pyszny chlebek
iziona 01.09.2014 06:58
chlebek piękny, ale zdjęcie cudne
Noruas 31.08.2014 19:59
mniam, fajny pomysł na chleb, a jaka nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak