Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb drożdżowy z pęczakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 200 g
cukier 1 lyzeczka
drożdże świeże 10 g
oliwa 2 lyzki
mąka pszenna typ 650 350 g
sól 1 lyzeczka
kasza pęczak 100 g
słonecznik łuskany do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z pęczakiem

Kroki postępowania

1

Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Krok 1 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto
2

Do misy robota wsypać mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać oliwę oraz kaszę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto
3

Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki, wyścielonej papierem. Wierzch posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić do napuszenia.
Krok 3 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto
4

Gdy chleb wyrośnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 stopni.
Krok 4 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto
5
wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 26.04.2015 10:26
Wspaniały chlebek:)
ben-ka 04.04.2015 15:05
Ale tworzysz te pieczywko....najróżniejsze dodatki wykorzystujesz, świetnie, brawo!
2milutka 20.03.2015 20:35
Pyszny domowy chlebuś;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak