Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
woda
200 g -
cukier
1 lyzeczka -
drożdże świeże
10 g -
oliwa
2 lyzki -
mąka pszenna typ 650
350 g -
sól
1 lyzeczka -
kasza pęczak
100 g -
słonecznik łuskany
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Chleb drożdżowy z pęczakiem
Kroki postępowania

Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.

Do misy robota wsypać mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać oliwę oraz kaszę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki, wyścielonej papierem. Wierzch posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić do napuszenia.

Gdy chleb wyrośnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 stopni.

Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się