Chleb drożdżowy z pęczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    200 g
  • cukier

    1 lyzeczka
  • drożdże świeże

    10 g
  • oliwa

    2 lyzki
  • mąka pszenna typ 650

    350 g
  • sól

    1 lyzeczka
  • kasza pęczak

    100 g
  • słonecznik łuskany

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto

Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Krok 2 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto

Do misy robota wsypać mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać oliwę oraz kaszę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto

Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki, wyścielonej papierem. Wierzch posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić do napuszenia.
Krok 4 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto

Gdy chleb wyrośnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 stopni.
Krok 5 - Chleb drożdżowy z pęczakiem foto
wystudzić na kratce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 26.04.2015 10:26
Wspaniały chlebek:)
ben-ka 04.04.2015 15:05
Ale tworzysz te pieczywko....najróżniejsze dodatki wykorzystujesz, świetnie, brawo!
2milutka 20.03.2015 20:35
Pyszny domowy chlebuś;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat