Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb drożdżowy z lecytyną

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podmłoda

mąka pszenna typ 650 345 g
woda 275 g
drożdże 10 g

ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 345 g
woda 125 g
olej 7 g
cukier 7 g
sól 8 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z lecytyną

Kroki postępowania

1
+ 7 g lecytyny

Podmłoda:
Do miski wlać wodę i dodać drożdże, wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Chleb drożdżowy z lecytyną foto
2

Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, dodać cukier i sól.
Krok 2 - Chleb drożdżowy z lecytyną foto
4

Do zaczynu wlać wodę, dodać lecytynę i olej. Wymieszać. Zaczyn przełożyć do misy robota.
Krok 3 - Chleb drożdżowy z lecytyną foto
5
Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto zagnieść, uformować 2 bochenki
Krok 4 - Chleb drożdżowy z lecytyną foto
6
(upiekłam w 1 dużej i 1 małej keksówce), przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Krok 5 - Chleb drożdżowy z lecytyną foto
7
Naciąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec z parą 5 minut. Zmniejszyć do 190 i piec jeszcze około 30 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb drożdżowy z lecytyną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 02.06.2015 14:22
już czuję jak pachnie,uwielbiam takie domowe chlebki
ben-ka 02.06.2015 08:09
Jak z lecytyną, to poproszę, może pamięć mi się poprawi :)
Renata9 01.06.2015 21:28
Jak zawsze pyszny chlebuś w Twoim wykonaniu :-)
Babeczka35 01.06.2015 19:15
Ciekawy chlebek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak