Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb domowej roboty na zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 500 gram
mąka żytnia 500 gram
zakwas
siemię lniane 3 łyżki
sezam 3 łyżki
słonecznik 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
woda 1/2 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb domowej roboty na zakwasie

Pół kilo mąki żytniej, pszennej pełnoziarnistej, zakwas*, siemie, sezam, słonecznik wraz z łyżką stołową soli, łyżeczką cukru zalewamy pół litrem wody i mieszamy ("bełtamy" ;-))

Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i tak zostawiamy na 8-10 godzin aż ciasto urośnie

Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem piekarnika na ok 70 minut :) Chleb ma zawsze chrupiącą skórkę i jest naprawdę pyszny i niskokaloryczny.

ZAKWASEM jest ciasto z poprzedniego pieczenia, w tym wypadku należy po prostu odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka, zakręcić i włożyć do lodówki na 3 dni. Po 3 dniach mamy gotowy zakwas do robienia kolejnego chleba :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 25.07.2013 20:38
domowy najlepszy
pestka 15.04.2013 11:09
nigdy nie piekłam w domu chleba - a ten na pewno smaczny
Megg 27.03.2013 16:16
uwielbiam taki domowy chlebuć, pycha :)
edzik 19.03.2013 14:51
na pewno pyszne!
galo90 17.03.2013 10:10
ladnie wypieczony
Bernadeta1 17.03.2013 10:09
wspanialy taki chlebek
Janina 16.03.2013 19:33
Na pewno smaczny
msmors 16.03.2013 18:52
bardzo ciekawy pomysł
paulina2157 16.03.2013 18:00
fajny ten chlebuś
w mojej kuchni 16.03.2013 17:55
smaczny chlebuś domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak