Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb długowyrastający

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g chlebowa
zakwas 100 g
woda 250 ml
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb długowyrastający

Kroki postępowania

1
Mąkę zalać wodą,wymieszać do połączenia się i zostawić do autolizy 30-40 minut, następnie dodać zakwas* i miód.

* użyłam zakwasu pszennego;
Krok 1 - Chleb długowyrastający foto
2
dodać sól i wyrobić gładkie ciasto, przykryć folią i odstawić na 1h, po tym czasie odgazować ciasto rozciagając brzegi i składając je do przeciwnego boku. Ponownie odłożyć na 1 h,po tym czasie złożyć i ponownie zostawić na 1h, razem 3h i 3 x odgazowania
Krok 2 - Chleb długowyrastający foto
3
Po ostatnim składaniu uformować okrągły bochenek; okrągłe naczynie lub koszyczek chlebowy wyłożyć ściereczką obficie posypaną mąką, bochenek umieścić w koszyczku do góry nogami, tj. zlepieniami do gory, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 18-20h.
Krok 3 - Chleb długowyrastający foto
4
Po tym czasie wyjąć z lodówki i zostawić w temp. pokojowej 4h;
Krok 4 - Chleb długowyrastający foto
5
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni, naparować, odwrocić chlebek na papier do pieczenia, naciąć wierzch i zsunąć wraz z papierem na blaszkę rozgrzewaną wraz z piekarnikiem.
Krok 5 - Chleb długowyrastający foto
6
Piec 10 minut w 250, potem 10 minut w 230, potem 20 w 200 stopniach i jeszcze 5-10 minut suszyć chleb w pracującym piekarniku z lekko otwartymi drzwiami. Po tym czasie chleb gotowy!
Krok 6 - Chleb długowyrastający foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.10.2014 22:13
wygląda idealnie!
pajbek 02.10.2014 20:23
Musi być pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak