Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Chleb cebulowy

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni
200 g
mąka żytnia pełnoziarnista
200 g
mąka pszenna typ 650
200 g
woda letnia
1 i 1/3 szkl
cukier
1 płaska łyżeczka
drożdże świeże
25 g
sól
1 zaokrąglona łyżeczka
Sklep Prymat
Cebulka smażona Prymat
1/2 szkl
Sklep Prymat
słonecznik łuskany
garść
olej
do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb cebulowy

1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami letniej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Do zakwasu dodajemy obie mąki,sól i wyrośnięte drożdże, dolewamy 1 szklankę wody i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy resztę wody.Na koniec wsypujemy cebulkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2. Keksówkę 30x10 cm smarujemy olejem Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy do foremki, smarujemy wodą,posypujemy słonecznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 *C ok.40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak