Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb cebulowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 200 g
mąka żytnia pełnoziarnista 200 g
mąka pszenna typ 650 200 g
woda letnia 1 i 1/3 szkl
cukier 1 płaska łyżeczka
drożdże świeże 25 g
sól 1 zaokrąglona łyżeczka
Cebulka smażona Prymat 1/2 szkl
słonecznik łuskany garść
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb cebulowy

1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami letniej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Do zakwasu dodajemy obie mąki,sól i wyrośnięte drożdże, dolewamy 1 szklankę wody i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy resztę wody.Na koniec wsypujemy cebulkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2. Keksówkę 30x10 cm smarujemy olejem Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy do foremki, smarujemy wodą,posypujemy słonecznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 *C ok.40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak