Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb biały z garnka żeliwnego

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 1/4 szklanki
drożdże świeże 15 g
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól 1 łyżeczk
mąka chlebowa 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb biały z garnka żeliwnego

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże mieszamy z przesianą mąką. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto – ja wyrabiam za pomocą robota kuchennego, później tylko "dopieszczam" :). Następnie przełożyć do miski, przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wstawiamy pusty garnek i nagrzewamy go przez ok 30 minut, po tym czasie do gorącego garnka, wsypujemy odrobinę mąki, przekładamy wyrośnięte ciasto, posypujemy mąką , zakrywamy pokrywka i pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 20.06.2015 16:52
piękny,dorodny chlebek :)
Smaczna_B 20.06.2015 16:29
Super chlebek!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak