Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
mąka żytnia 2 szkl.
cukier 2 łyżki
sól 1 czubata łyżka
drożdże 5 dkg.
woda zimna 1/2 l.

Porada

Piekłam w temp. 170 st. 45 min.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

Do miski robota wsypać obie mąki oraz sól . Drożdże wkruszyć do naczynia , dodać cukier , wlać wodę i wymieszać aby rozpuściły się drożdże . Wlać do misy robota i miksować z mąką tak długo aż nie będzie grudek i powstanie jednolita masa . Powstałą masę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 30 min. Po tym czasie masę wyłożyć do wsmarowanej foremki keksowej i wyrównać . Piec w temp. 180 st. ok. 45 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.10.2015 11:22
domowy najlepszy
Bernadeta1 20.10.2015 20:03
super taki domowy, smaczny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak