Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Tatar z pstrąga tęczowego, odc. 28
Pstrąga kroimy w kostkę i wkładamy do miski, wlewamy 100 ml oliwy, doprawiamy solą ziołową, mieszamy i odstawiamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki, zielone oliwki i kapary siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Ogóreczki konserwowe, wraz z papryką chili i cebulką perłową z zalewy, kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do miski z pstrągiem. Następnie dodajemy musztardę delikatesową i ponownie mieszamy.
Cukinię kroimy na cienkie plastry. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy z obu stron plastry cukinii. W trakcie doprawiamy do smaku solą morską i chili pieprzem cayenne. Usmażone plastry cukinii osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dwa metalowe ringi smarujemy w środku oliwą. Tatar przekładamy do ringów. Na talerzach układamy plastry cukinii, na nich tatar. Ringi zdejmujemy. Na każdej porcji układamy kiełki jarmużu, przekrojone na pół jajko przepiórcze i kawior.