Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie naleśniki (do kaczki po pekińsku)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 i 1/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
olej sezamowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie naleśniki (do kaczki po pekińsku)

(zmodyfikowany przepis z mniammniam.com)

Mąkę wymieszaj z gorącą wodą (nie wrzątkiem) i mieszaj (na początku widelcem), a gdy całość lekko przestygnie wyrób ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Gdy ciasto stanie się lśniące włóż do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

Ciasto wyrób ponownie, a następnie uformuj z niego wałek o średnicy 3 cm. Podziel je nożem na 12 kawałków i uformuj z nich kulki (rozpłaszczając je dłonią). Jedną stronę każdej kulki posmaruj olejem i sklej z drugą kulką. Złączone kulki rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na naleśniki o średnicy około 14 cm.

Rozgrzej do średniej temperatury patelnię (najlepiej o grubym dnie), a następnie połóż na niej naleśnik, smażąc około 1-2 minuty z jednej strony, a następnie przewróć na drugą i smaż kolejną minutę. Odłóż na bok i przykryj ściereczką do czasu aż usmażysz wszystkie naleśniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 12.11.2012 01:47
dobre to
caffee_tea 11.11.2012 18:56
super przepis, muszę sprobowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak