Chińskie naleśniki (do kaczki po pekińsku)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 i 1/4 szklanki
  • woda

    3/4 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/4 łyżeczki
  • olej sezamowy

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

(zmodyfikowany przepis z mniammniam.com)

Mąkę wymieszaj z gorącą wodą (nie wrzątkiem) i mieszaj (na początku widelcem), a gdy całość lekko przestygnie wyrób ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Gdy ciasto stanie się lśniące włóż do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

Ciasto wyrób ponownie, a następnie uformuj z niego wałek o średnicy 3 cm. Podziel je nożem na 12 kawałków i uformuj z nich kulki (rozpłaszczając je dłonią). Jedną stronę każdej kulki posmaruj olejem i sklej z drugą kulką. Złączone kulki rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na naleśniki o średnicy około 14 cm.

Rozgrzej do średniej temperatury patelnię (najlepiej o grubym dnie), a następnie połóż na niej naleśnik, smażąc około 1-2 minuty z jednej strony, a następnie przewróć na drugą i smaż kolejną minutę. Odłóż na bok i przykryj ściereczką do czasu aż usmażysz wszystkie naleśniki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babajaga1969 12.11.2012 01:47
dobre to
caffee_tea 11.11.2012 18:56
super przepis, muszę sprobowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat