Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chilli pod pierzynką z ziemniaków

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
mielona wołowina 0,5 kg
krojone pomidory 1 puszka
fasolka kidney 1 puszka
kukurydza konserwowa 1 puszka
kolorowe papryki 3 sztuki
brązowy cukier 2 łyżki
bulion wołowy 1 kostka
kwaśna śmietana 150 ml
żółty ser
ziemniaki
ocet winny czerwony 2 łyżki
tymianek 1 (suszony)
cebula 1 siekana
kumin 1 mielony
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chilli pod pierzynką z ziemniaków

1. W rondlu rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu lekko podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy zacznie mięknąć dodajemy przyprawy i smażmy przez 2 minuty. Następnie zwiększamy płomień, dodajemy wołowinę i smażymy ją aż zrobi się brązowa.
2. Do wołowiny dodajemy pomidory wraz z sokiem, kukurydzę fasolę i papryki pokrojone w kostkę oraz kostkę rosołową. Podlewamy nieco wodą, dodajemy ocet i cukier i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut często mieszając.
3. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane studzimy, przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną i serem.
4. Płaskie, żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i napełniamy wołowiną z sosem do 1/2 wysokości. Na wierzch kładziemy warstwę puree ziemniaczanego. Wierzch smarujemy oliwą.
5. Całość zapiekamy przez 20 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pod koniec zapiekania można włączyć górny grill aby wierzch się ładnie zrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 16.10.2012 11:06
Bardzo interesujące danie.
Motorek 07.10.2012 19:06
extra
kate.500 03.10.2012 15:43
pikantna pysznosc
Izabela/bella81 18.09.2012 09:14
wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak