Chili con vege

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 puszka
  • fasola biała

    1 puszka
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • pieczarki

    40 dkg
  • cebula

    2 sztuki
  • warzywa mrożone

    1 opakowanie
  • przyprawa chili con carne

    1 opakowanie
  • czosnek

    6 ząbków
  • sól do smaku

  • groszek świeży

    1 puszka
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    1/2 opakowanie
  • ketchup

    4 łyżki
  • masło

    1/5 kostki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone dość grubo pieczarki, chwilę obsmażamy. Dodajemy pieprz i przyprawę do gulaszu. Nakrywamy pokrywką i czekamy chwilę, aż grzyby puszczą sok. Dodajemy cebulę, mieszamy i znowu na chwilę przykrywamy. Kiedy grzyby puszczą już dużo soku dodajemy cieciorkę, mieszamy i dusimy około 5-10 minut, aż cieciorka nieco zmięknie. Całość przekładamy do większego garnka, dodajemy osączone fasole, mieszamy. Dodajemy osączone: groszek i kukurydzę oraz pomidory z zalewą. Mieszamy. Chwilę całość dusimy i dodajemy warzywa mrożone oraz przyprawę do chili con carne. Mieszamy. Kiedy uznamy, że warzywa mają odpowiednią dla nas miękkość dodajemy ketchup, który nada posmaczku ale i nieco zagęści nasze chili, oraz wyciśnięty czosnek. Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, żeby się przegryzło. Danie powinno mieć gęstą konsystencję, jeżeli jest zbyt wodniste, odparowujemy je, mieszając, żeby się nie przypaliło. Podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna141 25.05.2011 09:23
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat