Chicken curry.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    6 szt
  • curry

    1 łyżeczka
  • aji-no-moto

  • papryczka chilli

    1 szt
  • imbir starty

    0,5 łyżeczki
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • mleko 3,2%

    500 ml
  • mąka kukurydziana

  • goździki całe

    10 szt
  • cytryna

    2 plasterki
  • sok z cytryny

    1 szt
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chicken  curry. foto
Przepis jest w moich zbiorach od 15 lat. Pierwszy raz ugotował go dla mnie filipiński kucharz i od tego czasu często gości na moim stole. Jest banalnie prosty, a kurczak i sos bardzo smaczny. Składnik aji-no-moto ( glutaminian sodu) można pominąć.
Wykonanie:
Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować
Krok 2 - Chicken  curry. foto
. Dodać posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny.
Krok 3 - Chicken  curry. foto
Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.
Krok 4 - Chicken  curry. foto
Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.
Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gabi44 16.12.2013 00:32
Uwielbiam każde curry.
Beata999 15.12.2013 20:57
Lubię hinduskie smaki.
migotka28 15.12.2013 20:55
apetycznie wygląda ale niestety curry to nie moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat