Chatka z piernika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    50 dag
  • masło

    150 g
  • cukier

    125 g
  • miód płynny

    125 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana

    3 łyżki

Lukier królewski

  • białko

    2 szt
  • cukier puder

    400 g

Dekoracja

  • kolorowa posypka

    1 opakowanie
  • perełki cukrowe

    1 opakowanie
  • barwnik spożywczy do ciast

    różne kolory
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, cukier, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy tak, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa ostygnie, dodajemy łyżeczkę sody rozpuszczoną w łyżce wody i pozostałe składniki. Masę dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy. Z ciasta wycinamy 2 ściany o wymiarach 10 X16 cm, 2 boki o wymiarach 14X 17 cm i 2 dachy o wymiarach 17X 11 cm. Wszystkie elementy wałkujemy na grubość około 5 mm. Z pozostałego ciasta wałkujemy gruby blat o średnicy 7 mm, który posłuży nam jako podstawa chatki. Choinki robimy, wycinając gwiazdki w 6 wymiarach foremki. Wszystkie wycięte elementy kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 7 minut. W przedniej ściance wycinamy okna i drzwi ( ja to zrobiłam po upieczeniu elementu). Lukier: Do białek dodajemy cukier puder i miksujemy, aż lukier stanie się biały i szklący tak około 4 minut na średnich obrotach. Do podstawy przyklejamy za pomocą lukru 2 ściany przednią i tylną oraz 2 boki i ostawiamy na godzinę, aby lukier zastygł. Po tym czasie przyklejamy dach. Obok domku lukrem sklejamy choinki i dekorujemy je srebrnymi perełkami. Chatkę z piernika lukrujemy, używając do tego szprycy do kremu. Udekorowaną lukrem chatkę ozdabiamy perełkami, kolorową posypką i cukrowymi kwiatuszkami. Odstawiamy, aby lukier dobrze zastygł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 27.06.2017 10:04
bardzo fajna
JulkaTomeczek 27.06.2017 09:45
Chatka zdobiła moją komodę w święta
Krzysztof15 27.06.2017 06:15
wygląda apetycznie
jagoda5913 27.06.2017 00:04
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat