Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowy biały blok

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 250 g
masło 250 g
cukier puder 1 szklanka
chałwa 100 g
herbatniki 100 g
rodzynki 100 g
owoce kandyzowane 100 g
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowy biały blok

1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy.

2. Do miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy połamane herbatniki i pokruszoną chałwę, wsypujemy rodzynki i owoce kandyzowane. Dokładnie mieszamy. Wlewamy lekko ostudzone masło i dokładnie mieszamy łyżką.

3. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej blok, formując ręką, aby był równomiernie rozprowadzony. Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zabcia117 31.03.2015 05:56
Pychotka :)
halina17 30.03.2015 18:59
Dobry blok.
Seba 30.03.2015 16:55
bardzo dobry
barbara11561 30.03.2015 15:17
Chętnie bym się nim poczęstowała,tak pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak