Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec z galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka

Masa

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 2% 4 szklanki
galaretka owoce leśne 1 opakowanie
woda 2 szklanki
chałwa 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec z galaretką

Kroki postępowania

1
Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami.
Krok 1 - Chałwowiec z galaretką foto
2
Do masy dosypać mąkę ziemniaczaną, pszenną i sodę oczyszczoną. Wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną tortownicę o średnicy 27 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
Krok 2 - Chałwowiec z galaretką foto
3
Ugotować budynie na mleku. Ugotowane (jeszcze ciepłe) połączyć z pokruszoną bakaliową chałwą. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Krok 3 - Chałwowiec z galaretką foto
4

Galaretkę przyrządzić wedle przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na masę budyniową. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut.
Krok 4 - Chałwowiec z galaretką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 04.06.2014 10:35
pyszne ciasio
Ela15 02.06.2014 20:30
fajny przepis
krystyna330 02.06.2014 19:32
Piękny i na pewno smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak