Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z wanilią i makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

drożdże świeże 20 g
mąka pszenna 3,5 szklanki
masło 70 g
mleko ciepłe 250 ml
jajko 1
cukier kryształ 60 g
sól 1/2 łyżeczki

dodatkowo

jajko 1
mleko 2% 1 łyżka
mak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z wanilią i makiem

Kroki postępowania

1
Z drożdży, odrobiny ciepłego (ale nie gorącego) mleka, 2 łyżeczek cukru i soli zrobić rozczyn. Odczekać ok 15 min, aż lekko się "ruszy".
Krok 1 - Chałka z wanilią i makiem foto
2
Po upływie czasu dodać jajko, roztopione masło, resztę mleka. Wyrobić ciasto na gładką masę - może się trochę kleić. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5h. Po wyrośnięciu ciasta, podzielić je na 4 równe części i uformować z nich 4 wałeczki.
Krok 2 - Chałka z wanilią i makiem foto
3
Spleść chałkę i odstawić ją na ok 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Chałka z wanilią i makiem foto
4
W ostatnim etapie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Piec ok 20 min w temp. 175 C.
Krok 4 - Chałka z wanilią i makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.12.2014 07:44
wygląda apetycznie
Magula 17.12.2014 07:21
pysznie wygląda
zabcia117 17.12.2014 06:59
Pyszna. Świetny przepis :)
Iwusia 16.12.2014 23:29
pięknie wyrosła
Christopher 16.12.2014 23:23
Bardzo apetyczna.
irenka 16.12.2014 19:41
musi być pyszna,ładnie wygląda
Bernadeta1 16.12.2014 18:53
taka domowa na pewno bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak